Albumok

Black Barrel – Just Keep My Life (Dispatch)

Kétfős szerkesztőségünk vita nélkül választotta meg az év albumának a szentpétervári producer anyagát. Ahogy az LP-t bemutató cikkünkben is írtuk, a folyamatos fejlődést mutató Black Barrel munkája elsősorban lelki húrokat penget. Erénye a sokszínűség: a klasszikus jungle-hatások ugyanúgy megkapják a nekik járó játékidőt, mint a folyékonyság, a vastag funk, a modern tech és az aranykori neuro hangzás. Úgy mutat kiutat a zajos dnb-rengetegből, hogy nem köt kompromisszumot a tánc, a fül és a lélek között.

Pola & Bryson – Beneath The Surface (Shogun Audio)

A páros liquidjében még ott van a funk, az a sokszínűség, amelyet napjaink folyékony zenéiből gyakran joggal hiányolunk (hiába, a konzerveffektus egy stílust sem kímél). Zenéik rendre betalálnak, muzikális tudást és kreativitást bizonyítanak, együttműködéseik pedig a társproducerek és vokalisták erényeinek is teret adnak. A Beneath The Surface remek összefoglalója a duó kiemelkedő munkásságának.

Producerek

Black Barrel

Igen, már megint Black Barrel. Albuma mellett idén is több ízben robbantott le fejeket a jól ismert tech-funk darabjaival, de nemcsak emiatt szerettük: 2020-ban is jó pár alkalommal lepte meg a közönséget finomabb számaival, Leo Cap alteregójával pedig a 140 bpm-en élőknek szállítja a csemegéket. És akkor még nem beszéltünk Patreon-oldaláról, ahol tonnaszám jönnek a finomságok!

Mystic State

Rengeteg alkalommal írtunk már oldalunkon a párosról, és most muszáj megtennünk. Napjaink törtzenei tortájának egyik legokosabb szelete az övék, és teljesen mindegy, hogy drum and basst vagy lassabb tempót írnak. Tavalyi albumuk, a My Own Private Island az év kiemelkedő anyaga lett, és idén is több emlékezetes zenével járultak hozzá a dnb-örökkévalósághoz.

M-zine

A belga producer magasról tesz a modern drum and bass kliséire, így munkái kivétel nélkül izgalmasak (ráadásul kevesebben értenek nála jobban a techno dnb-be ágyazásához). Idén nemcsak Scepticz mellett volt aktív, hanem szólóban is: önálló kiadványokkal jelent meg a Dispatch-en, a 31 Recordingsnál, a Sofa Sound címkéjén és a Blendits-nél is.

Vokalisták

[ K S R ]

Mások mellett a GLXY, BCee, Satl, Redeyes & Monty és Black Barrel mellett is hallhattuk idén a fiatal énekes hangját, és minket meggyőzött: érzelem és technika, nem is kell más egy jól működő soulful zenéhez!

Ruth Royall

Erőteljes és kiterjedt terjedelmű hangjával sokak szívébe belopta magát idén a kolléganő. 2021-es büszkesége lehet a Soulvent-nél kijött négyzenés, a Colours EP, ahol minden szám az ő orgánumára épül.

Leo Wood

Leo Wood 2016-ban üstökösként robbant be a dnb-be, és frissességét azóta sem lehet megunni. Nem csak a drum and bass-ben érvényesül, hiszen többféle stílusban is kipróbálja magát, ami viszont stílusfüggetlenül igaz: hangja sohasem lehet mellékes egy zenében.

Sydney

A hölgy nevére az elmúlt néhány évben kapta fel a fejét a dnb-társadalom, hiszen többek között a Shogun Audio és a Flexout címkéjén is olvashattuk. Sydney 2021-ben is többször villantotta meg karakteres hangját.

Újoncok

Revan

Az Ill Truth egyik tagjaként korántsem nevezhető újoncnak, de mivel szólóban 2020-ban és idén dobbantott nagyobbat, mégis ide soroltuk. Feszes tech dolgai minden éles szettben jó helyen vannak, a neve mögött szereplő Flexout, Vandal és Sofa Sound Bristol név pedig garancia a minőségre.

Myth

Ne legyünk igazságtalanok, az Ill Truth másik fele is megérdemli a kiemelést! Myth vastag basszusai egyszerűen nem égnek ki az ember agyából (a Sabotage VIP meghallgatása után konkrétan idő kell az észhez téréshez), talán ennek is köszönhető, hogy idén a Total Science-féle CIA-nál is lehetőséget kapott.

Kublai

Tavaly év végén tűnt fel a dnb nemzetközi látóterében (bár a hangzása alapján nem lennénk meglepettek, ha kiderülne, komoly produceri múltja van), idén meg már a CIA-nél, a Villem-féle MURKT-nél és a Vandalon olvashattuk a nevét. Muzikális, remekül választja meg vokáljait, és úgy általában: nagyon egyben vannak a zenéi, akkor is, ha folynak, akkor is, ha harapnak.

Radiax

A kínai drum and bass első számú üdvöskéje a sokáig ghost writerként dolgozó Radiax, aki 2019 óta az Unchained kiadó zászlóvivője. Az agyrepesztő haftime mellett a szögletes 2-stepet és a finomabb darabokat is nagyon éli.

Echo Brown

2019-es debütálása óra a The North Quarter, a Shogun Audio és az 1985 Music diszkográfiájához is hozzájárult. Alapvetően a kellemes lelkiség jellemzi a dolgait, de nem ijed meg a keményebb rollerektől sem.

Kiadók

The Chikara Project

A bristoli Mystic State kiadója, csakúgy, mint a tulajdonos duó, nem tud hibázni. Nem szórják kéthetente a megjelenéseket, de ami kijön, az kincset ér. Végtelen mélység, zeneiség és tempó- meg hangzásbeli sokszínűség jellemzi a címkét, és akkor még nem is esett szó a művészi igényességű artworkökről.

Guidance Music

Az Ulterior Motive ugyan visszavonult, de 2017-ben alapított kiadójuk fennmaradt. Idén nagyon erős volt a label felhozatala: itt jött ki Quadrant & Iris és Scepticz extraerős EP-je, de a (még) kevésbé ismert Mirrorman vagy Neve is nagyot alakított. A label hű a saját magára aggatott ‘future funk drum and bass’ címkéhez.

Sofa Sound Bristol

A 2017-ben alapított labelt az egyik tavalyi szavazáson a legjobb új kiadónak választották (khm), mi viszont úgy en bloc a topklubok közé soroljuk. A DLR vezette címke az egyik legfunkybb hangzást hozza, zenéi bármelyik tánctéren nagyot mennek.

CIA

25 éve alapította kiadóját a Total Science, és a label mai napig kimagaslóan teljesít. Idén is jó pár remek cuccot tettek le az asztalra, szóval ott a helyük 2021 legjobbjai között.

The North Quarter

Jó pár alkalommal értekeztünk már hasábjainkon Lenzman kiadójáról, és ez az év végi lista sem lenne teljes nélküle. A lélekközelibb darabokkal operáló címke nem riad vissza a keményebb rollerektől sem, idén is jól megfért egymás mellett Submorphics és DLR, Satl és Zero T, Redeyes és Tyrone.

Flexout Audio

A londoni label a deep/tech sound kedvelőinek kincsesbányája már 2011 óta. Ritkán hibázik, ráadásul Onyx és Wavesorozataival szépen ki is szélesíti a dnb spektrumát.