A Sencsenből és Hongkongból irányított közösség kiadóként 2018 nyara óta kelti a térség jó hírét, és legfrissebb megjelenésével együtt már kéttucatnyi rilízt sorakoztatott fel.

Az Unchained azonban jóval több mint kiadó: saját önmeghatározása szerint célja az elektronikus zene terjesztése, promóciója mellett egyfajta inkubátori és nevelő tevékenység a régióban. A kortárs basszuszene helyi fejlődésének, növekedésének szinonimájaként tekinthetünk a csapatra. Rendszeres klubestjeiken a nemzetközi drum and bass nagy nevei, tehetségei lépnek fel. Járt már náluk a liquid funk ikonja, Fabio, a finombéz japán helytartója, Makoto, de az Outlook fesztiválnak is tartottak ázsiai promóbulit, amelyen Ant TC1, Itoa és Dan Stezo lépett fel. A partik mellett rendeznek okító célú zenei eseményeket is, ilyen volt például Kabuki szintiworkshopja. Az Unchained tehát nem is egy label, sokkal inkább egy zenei közösség, a dél-kínai térség e-zenei középpontja.

Címkeként meglehetősen sokszínűek: repertoárjukban elfér a harapós halftime, a bulirobbantó 2-step drum and bass vagy más, beskatulyázhatatlan törtzene. Sokan egyenesen a kínai dnb legfőbb erejének tartják a kiadót. Az Unchained Recordings létrehozásának oka az a törekvés, hogy legyen egy híd, amely összeköti a gyorsan növekvő basszuszenei közösséget a nemzetközi szcénával. Küldetésük egyszerű: hűnek maradni a dnb tánczenei hagyományaihoz és nyitottnak lenni a számos stílust magába foglaló, modern elektronikus zenéhez; legyenek említésre méltók Kínában és azon kívül úgy, hogy mindig a szeretett zenét képviselik.

Az Unchained diszkográfiája hiteles és következetes. Előadói között ott van a többek között a Flexoutnál is bizonyító Subp Yao, a legutóbb éppen az Ulterior Motive-féle Guidance-en robbantó Neve és hazánk büszkesége, DJ Madd is (aki hosszabb dnb-megjelenés nélküli időszak után éppen itt emlékeztetett mindenkit, hogy nem csak a dubstep széles spektrumán tud maradandót alkotni).

Radiax, a címke visszatérő producere szállítja az új EP-t, amely a CCTV címet kapta. A kínai zenész az ország egyik legjobb árnyékproducere. Most azonban nem másnak szerez hírnevet, hanem saját magának, és a négyzenés anyagon bizonyítja, hogy a vadabb hangzás ugyanannyira kenyere, mint a dallamosság, ahogyan az is kiderül, milyen jól működik együtt vokalistákkal. A címadó darab a rotterdami Swift MC hangjával kiegészülve bontja le a táncterek falait, míg a Jing Bao pörölycsapás-lábdobjaival látja el a bajunkat. Pihenésképpen az Alright halftime ütemei szolgálnak, hogy aztán a Peking Man-re lépegetve zuhanjunk bele a parkett füstjébe. A megjelenés csemegéje az egyik kedvenc énekesnőnkkel, Leo Wood-dal készült Coming For You, amelyről nekem rögtön egy kellemes nyári estén furikázó kabrió jut eszembe, jobbomon a csajommal, előttem a közelgő tengerrel.

Menjetek rá a kiadó cuccaira, kizárt, hogy nem találtok benne magatoknak valót!