LSB & DRS – The Blue Hour (Footnotes)

Sokak szerint LSB a soulful/liquid vonal legerősebbje (valaki egyenesen azt mondta, hogy ő az új Calibre), és hát a DRS-szel közös munkája eléggé alá is támasztja a kijelentést. Remek organikus alapokon, jazzy, funky és még mindenféle zenei stílushatásokon nyugszik a népszerű MC orgánuma, mint valami örömjáték.

Shy FX – Raggamuffin Soundtape (Cult.ure)

A veterán producer albuma számomra az év egyik legjobb szórakozását nyújtotta, elég sokszor elővettem szánt szándékkal is, meg akkor is, ha éppen nem volt mit hallgatnom. Rövid anyag, szinte egy lélegzettel végig lehet menni rajta, mégis, megannyi stílust átölel a bass music-világból. Könnyed, vidám cucc, amit tényleg nem lehet megunni.

Lenzman – Bobby (Metalheadz)

A soulful-mester második szerzői albumát érdekes módon nem saját magánál jelentette meg: a kiadványt a Metalheadz gondozza. Igazán nagy élvezetet okoz a holland producer lélekközeli hangzása, ha még nem tettétek, vinilen (is) szerezzétek be. Helye van nemcsak a hangfalaitokban, a polcotokon is.

VA – The Coalition (4 Corners)

Melinki kiadója válogatásalbummal ünnepelte tizedik megjelenését. A The Coalitions a tech/deep/soulful tengerén evez, feltörekvő (de a nagyokkal simán versenybe szálló) nevekkel operál, DJ-friendly és hallgatós egyszerre.

Hydro – Lateral Thinking (Utopia Music)

A Mako vezette Utopia Music a szcéna egyik nagy kincse, amelynek minden kiadványa minőségi. Hydro albuma sem marad el a sztenderdtől, ebben pedig nagy szerepe van a minden zenében közreműködő Warnak is. (Apropó: akkor már miért nem Hydro + War közös neve alatt jött ki az anyag?) Dinamikus, szerves munka, amelyet végig átjárnak a drum and bass alapvető értékei.

VA – Lifestyle 100 (Lifestyle Music)

A deep/tech hangzás megkerülhetetlen címkéje századik megjelenését ünnepelte válogatásalbummal. A sound elkötelezettjei mind a tíz ujjukat megnyalhatják a szigorú darabok hallatán. A visszafogott kopogástól az agresszív menetelésig tart a skála, lehetetlen, hogy ne találd meg rajta a saját ízlésed.

Soundbwoy Killah – Halcyon Daze (Sneaker Social Club)

A bristoli Sneaker Social Club nagyon súlyos régisulis dolgokat tol. Ha végigmentek a diszkográfiáján (amelyben olyan nevek is feltűnnek, mint a legendás Moving Shadow első lépéseinél jelen lévő 2 Bad Mice vagy a Dead Man’s Chest álnéven alkotó Eveson), akkor mintha a rave- és jungle-korszak történelemóráján ülnétek. Soundbwoy Killah albuma sem lóg ki a sorból, valóságos időutazást tart a törtzene hajnalához. Kötelező darab!

Hugh Hardie – Shadows & Silhouettes (Hospital)

A Hospital jó évet zárt, amelyben nagy szerepe volt Hugh Hardie szerzői egészestésének is. A Shadows & Silhouettes egy rendkívül szórakoztató, közérthető darab (gyorsan állítsuk is párhuzamba a Technimatic LP-jével). Vokális, hangszeres, modern, de bátran használja a drum and bass eszköztárának klasszikus elemeit is. A folyékony zenéken nem érződik napjaink sok liquidproducerének izzadságszaga, a keményebb darabok meg pont annyira ütnek, hogy a laikus közönség is a tánctéren maradjon. Ha a dnb igéjét szélesebb körben terjeszteni szeretném, ezzel az albummal is operálnék.

FD – Better Days (The North Quarter)

Lenzman kiadója pillanatok alatt kivívta a közönség és a szakma elismerését. Tartósan hozza a színvonalat a soulful vonalon, a label boss mellett a vendégművészek is maradandót alkotnak. FD albuma az egyik legerősebb TNQ-matéria. Időtálló liquid megoldások, vastag rollerek, vokális témák és lassabb tempójú finomságok ölelkezése a Better Days, amelyet sok évvel később is szívesen veszel majd elő.

VA – Fifteen Years of Vandal Records (Vandal)

Gyakran írunk a Vandalról, a szülinapi egyveleg mellett se megyünk el szó nélkül. Másfél évtized alatt szemernyit sem romlott a minőség, legyen szó vaskos halftime-ról, gördülékeny-atmoszférikus 2-stepről, okosbézről vagy egyenes tech menetelésről. Mindezeket remekül foglalja keretbe a Fifteen Years of Vandal album, menjetek rá!