Kimyan Law – Yonda (Blu Mar Ten Music)

A Blu Mar Ten Music gyöngyszeme a kongói-osztrák Kimyan Law, aki még mindig csak huszonöt éves, de már harmadik szerzői albumán mutatja meg páratlan tehetségét. Az a fajta művész, aki évtizedekig meghatározó szereplője lehet a zenei világnak. Messze-messze kitolja a drum and bass határait, olyannyira, hogy akár előadótermekben is lejátszhatná számait. Zeneiség az elektronika felett, fantázia a sablonossággal szemben, jövőbe mutatás a zene mindenkori értékeinek megőrzésével. Ez Kimyan Law, és ez a Yonda.

Agzilla – Cats Can Hear Ultrasound (Metalheadz Platinum)

Az izlandi Agzilla harminc év lemezlovasi és produceri munkásságát öntötte bele albumába, amely rögtön Goldie-nál landolt. Érződik benne a három évtizedes fejlődés, egyfajta történelemóraként zenésíti meg az elektronikus zene történelmét. Érett LP érett embereknek.

Nymfo - Pictures on Silence (Dispatch)

A holland producer második szerzői albuma az igen jó évet záró Dispatch-nél látott napvilágot. Hét év fejlődése követhető nyomon az anyagon, a producer stílusa még jobban kidomborodik, és a hangzás is a mai füleknek kedvez. Tisztább, modernebb, néhol mély, máshol vörösnyakú, és ott vannak benne a hagyományosabb megoldások is: egy kis jungle, 2000s neuro… Sokszínű cucc.

Document One – Document One (Shogun Audio)

A Technique kötelékében ismertté vált duó 2017 óta a Shogun mezében lép pályára. Frictionnél jött ki az első szerzői albumuk is, amely nagyon változatosra sikerült. Visszafogottság, jump-upos röfögés, jungle-aroma, aktuális tech-sound elegyedik, az ínyencek pedig még egy kis dzsesszbe is belecsúszhatnak.

Basic Biology - Melting Patterns (Free Love Digi)

A Thomas B és Matthew Cassidy alkotta Basic Biology debütáló albuma egy évig készült, és túlzás nélkül állítható, hogy a sivatagos Arizonában alkotó páros 2019 egyik legegységesebb és legmuzikálisabb törtzenei LP-jét hozta össze. Az alapvetően melankolikus hangulatú Melting Patterns igazi orgiája a hangszereknek, dallamoknak, vokális megoldásoknak és sebességtartományoknak. Nem kifejezetten drum and bass album, de napjaink dnb-je sem pusztán a lépések párosodása, igaz?

VA – Sofa King Sick, Chapter 1 (Sofa Sound Bristol)

Ami az oroszoknál Szentpétervár, az Angliában Bristol. A négyszázezres város csak úgy ontja magából a kiemelkedő bézereket. Közéjük tartozik DLR, aki tavaly már az első Sofa Sound-válogatást is a polcokra tette. A Sofa King Sick pont olyan, mint a címke: funky, techy, energikus, szerves, vastag.

Random Movement – Lost on Purpose (Flight Pattern Records)

Vannak olyan drum and bass-producerek, akiknek szinte csak az intróit kell meghallanod, hogy rögtön rájöjj, ki áll a zene mögött. Ilyen zenész Random Movement is, akire 2005-ös feltűnése óta ugyanaz a következetes hangzás jellemző. Nem titkolom, a modern liquiddel szemben (amelynek nevéből ugyanúgy eltűnt a ‘funk’ utótag, mint a neuro mögül) komoly ellenérzéseim vannak. Ha minőségi folyékonyságot szeretnék, gyakran veszem elő Random Movement zenéit. Lost on Purpose című albuma is mentsvár lehet mindenkinek, aki organikus, zenei, lélekközeli liquid-et keres.

S.P.Y – Dubplate Style (Hospital)

2019-ben a Chase and Status párosa mellett S.P.Y is begyújtotta a retrórakétát, és én a brazil producer albuma mellett teszem le a voksom (noha az angol duó LP-je is korrekt lett). A sao paulói producer a Dubplate Style-on mindent kihoz a két stúdiójába bepakolt vintage eszközökből. Jungle/hardcore/drum and bass-alapok mindenkinek!

VA – Conspiracies (Flexout Audio)

Vitán felül áll, hogy napjaink mély drum and bass-zenéjének egyik zászlóshajója a Flexout. Kiadványai rendre minőségiek, és nem unalmasak, hiszen a 2-step beat-ek mellett bőven van helyük a kísérletezőbb megoldásoknak. A Conspiracies albumon ennek ellenére az egyenes dolgok menetelnek, és ember legyen a talpán, aki nem találja meg rajta a magának való deep-irányvonalat.

VA – Lost Dubs 2 (Microfunk)

Szentpétervár egyik dnb-büszkesége a Microfunk kiadó, amelyet az összetéveszthetetlen hangzású Bop vezet. A kiadó zenéi kreatívak, egyediek, atmoszferikusak, zajosak-gliccsesek, de mindig intelligensek. A Lost Dubs 2 számaira sem tudok egyéb jelzőket aggatni. Megnyugtató LP, ahogy a tudat is az, hogy vannak címkék, amelyek magasról szarnak a trendekre.

VA – Polychrome Vol. 2 (Hyperactivity Music)

A Hyperactivity rendkívül igényes megjelenéseivel erősíti a francia dnb nemzetközi megítélését. Az ország drum and bass-producerei egyre ismertebbek, akik pedig nem, azok jó eséllyel éppen ezen a címkén tűnnek majd fel. A tízzenés válogatás szép szeletet lefed a stílusból, legyen szó morgós rollerről, basszusorientált klasszik soundról, folyékonyságról vagy tech kopogásról.