Technimatic – Through the Hours (Shogun Audio)

Májusi cikkemben azt írtam, a Through the Hours az élő példa arra, hogyan is kell közérthető, zenei, ugyanakkor a drum and bass underground gyökereire építő LP-t csinálni. Azt gondolom, ha semmi mást nem mondanék a Technimatic albumáról, akkor is benne lenne minden, amit a drum and bass-ben szeretni lehet: a funk, a régi vokálminták, a dallam, a szín, a folyékonyság, vagyis az összes olyan tulajdonság, amely miatt egy LP-t újra és újra meghallgatunk.

VA – None of the Above (none60)

Silent Dust címkéje, a none60 a megszokott hangzásoktól eltérő dnb-re vágyók egyik mentsvára. Olvasztótégelye a különféle e-zenei stílusoknak, így nagyon könnyen kirántja az embert az unalom veszélyének karmai közül. Főleg a felezett témák érvényesülnek ezen az albumon, egy kis szigorral fűszerezve. Otthoni hallgatásra bármikor előkapható.

VA – 15 Years of Shogun Audio (Shogun Audio)

Tizenöt éve rukkol elő finomságaival a Shogun Audio, amit egy ugyanolyan sokszínű albummal ünnepel, mint amilyen maga a kiadó. A címke jól ismert producerei mellett vendégek is feltűnnek, a paletta pedig a reggae-beütésű röfögőrollertől a férfi-és hölgyvokálos likvid szépségekig, harapós minimalizmusig és techesebb dolgokig terjed.

VA – Occulti Music XI (Occulti Music)

Impish kiadója, az Occulti Music híres a legendásan jól szóló megjelenéseiről. Arról is ismert, hogy kiadványait nem szórja szét egyből az összes ismert e-zenei webshopban, a lemezeket limitált példányszámban készíti. Ez adja a label megjelenéseinek értékét, amellyel a XI sorszámot kapó kiadvány is rendelkezik. Harapós rollerek, folyékony finomságok sorakoznak az LP-n, amit sokszor meg lehet hallgatni, és minden alkalommal sikerül valami újat mutatnia.

VA – Summetry (Symmetry)

A Break vezette Symmetry meglovagolta a nyári hullámokat, és a rodeó végén egy dallamos, kellemes, napsütéses albumot tett le az asztalra. A kétezres évek eleji sound, a liquid, a jazz és a vokál jellemzi az LP-t, amelyet nyáron koktél mellé, télen meg lelket melegíteni ajánlunk.

Dabs – Wormatic (Dispatch Recordings)

Az olasz producer első szerzői albuma bő tízéves karriert koronáz meg. A Dispatch-nél kijött anyag ugyanazt a funky hangzást képviseli, ami Dabs nevét jól megkülönböztethetővé teszi a többi tech/neuro peoducertől. Egyszerre földalatti és modern, múltidéző és jövőbe mutató, szerves, technós és mély. Aki ezen nem talál magának való zenét, az nem is szereti a dnb-t!

J Majik – Full Circle (Infrared)

A dnb-klasszikus producer albuma a múltba repíti a hallgatót. Jungle-parádé, korai hangzású 2-step, atmoszféra tölti ki a tíztételes LP-t. Van eleje, közepe, vége, van tartalma, a zenéknek van hossza, intrója, lefutása, értelme. Nem a nosztalgia, hanem Full Circle történelmi jelentősége mondatja velem, hogy ezt az albumot bizony mindenkinek hallania kellene.

Homemade Weapons – Gravity (Samurai Music)

A seattle-i producer a komor, baljós hangzású, gyakran zaklatott érzetű halftime-szerzemények mestere, a Samurai Music egyik törzszenésze. Gravity című albuma a jól ismert hangulatot viseli magán. Kreatív, itt jungle-elemek lépkednek, ott technós ízt áraszt, passzív-agresszív energiát okád, zakatol, ugyanakkor önuralmat tanúsítva vissza is fogja magát. Aki szereti ezt a fajta törtzenét, kiválóan szórakozik a Gravity hallgatása közben.

VA – A Jazzual Experiment (Boomerang Records)

A Boomerang Records válogatása a bizonyíték arra, hogy még a nagy médiazajban is érdemes kutakodni a jó albumok után, és nem szabad megállni a nagy kiadóknál. Az album rímel a címére: erős jazz- és funkhatásokkal operál, vonósokkal és fúvósokkal színezi ki hallójáratainkat. Drum and bass és középtempó váltogatja egymást ezen a muzikális LP-n, mi pedig elégedetten dőlhetünk hátra, nyugtázva, hogy vannak még címkék, amelyek nem hajlandók leadni a minőségből.

VA – Edition 2 (1985 Music)

Az Edition sorozat második része főleg az Alix Perez vezette címke jól ismert neveit sorakoztatja fel, pár új érkezővel kiegészítve. Halftime- és dnb-dominancia jellemzi a válogatást, amely remek bizonyíték napjaink basszuszenéjének inspirációiról. Hip-hop, footwork, grime és jungle is kivehető benne, mindenkinek ízlése szerint.