Taelimb – Pegasus EP (Demand Records)

2019-ben és idén keveset hallottunk a svájci bázisú Demand kiadóról (pedig nagyon szívesen vennénk, ha gyakrabban jönnének ki megjelenései): tavaly mindössze egy Wingz-remix EP-vel rukkolt elő, idén pedig Taelimb négyzenése a második kiadványa. Ha a pozitív oldalát nézzük, érdemes volt várni. A dél-londoni producer talán élete legjobb anyagát tette le az asztalra (pedig azért korábban a Flexoutnál vagy a The Chikara Project-nél is nagyot domborított). Az EP címadó trekkje az ember agyába mászik: zaklatott, mégis léleksimogató, vészjósló és apokaliptikus, de kiutat is mutat. A Gimme More a tánctereket bombázza, mély és hosszú basszusával esélyt sem ad az ellenállásra. Apró break-ekkel és ezekre felelgető reece-szel operál a Cork Screw, a zongoraintróból induló, amen-töredékekkel felütött, fajsúlyos basszussal hömpölygő Black Mould pedig a hab a tortán. Kifogástalan megjelenés!

Confusious – Pieces EP (Context Audio)

A Context Audio visszatérő vendég zeneajánlónkban. A brit kiadó remek érzékkel nyúl bele a fiatal tehetségekbe, időről időre újabb feltörekvő producert segítenek hozzá a szélesebb körű ismertséghez. Ilyen Confusious is, aki Ausztrália hírét öregbíti, és aki a jazzből, funkból, soul-ból, hip-hopból szívja magába az inspirációt, de hat rá S.P.Y, Goldie, DLR, a Bredren, Doc Scott és Alix Perez is. Első, 2016-os megjelenése óta többek között a Fokuz, a Lost Recordings, a Delta9, a ProgRAM vagy az Intrigue Music címkéjén hallhattuk, a Contextnél ez az első szereplése. A Pieces EP címadó számán a megunhatatlan Collette Warren vokálját halljuk, de a négyzenés megjelenésen megmutatja magát Mystic is, illetve kapunk egy remek liquid kollabot T:Base közreműködésével. Akinek ez nem lenne elég, annak Monrroe mély-kopogós megoldása a ráadás. Az EP nagyjából mindenféle hangulatot átölel: van rajta vastag roller, folyékony lebegés, vokál, mélység, szóval bátran javasolható bárkinek.

BTK & Presence Known – 40 Channels of Funk Remixes (Dutty Audio)

A São Paulo-i BTK és Presence Known 40 Channels of Funk című zenéje 2010-ben a Virusnál jött ki, és elég nagyot ment a klasszik eszközökkel operáló partiágyú. A zene tizedik szülinapját – immáron a saját címkéjén – egy remix EP-vel ünnepli a jó pár éve a technóban is elég nagy sikert arató brazil producer. Az eredeti trekket Infader verziója őrizte meg leginkább, hiszen a dobok összetördelésén kívül olyan nagyon feltűnő módosítást nem hallani rajta. A francia LOG1N már jelentősebben belenyúlt a darabba, és egy modern neuro-tech bulizenévé tette. Picota + Kumbh párosa a rá jellemző vastag, funky hangulatot hozza, a berni Simstah pedig úgy alakította át az eredetit, hogy megőrizte annak eszközeit, és éppen annyit tett hozzá, hogy a végeredmény még pörgősebb legyen. Az EP zárótétele hazánk fia, tshabee érdeme, aki a tőle várható, szétcsavart, konvenciókba beleszaró soundot hozza, kiegészítve a változatos, de mégiscsak hagyományos dnb-eszköztárral dolgozó EP-t.

Super Rush – Kosmos / Wreckage (Lost Recordings)

A Lost Recordings új single-je Európa legdélebbi részéről, Andalúziából érkezik. Super Rush-t a Noisia többször is bemutatta heti podcastjában, szóval annak ellenére, hogy igazán nagy címkén (még) nem olvashattuk a nevét, érdemes rá odafigyelni. A kiadvány mindkét zenéje elmerít minket, de míg a Kosmos egy atmoszférikusabb, folyékonyabb deep darab, addig a Wreckage már inkább a testre hat, és a tánctereken is jól működik. A kiadó kifejezetten új producerek bemutatására létrehozott Lost:Signals sorozatának második része jól vizsgázik, várjuk a folytatást!

Styke – Oversight EP (Eloisa Records)

Ha sem a holland Styke, sem az Eloisa kiadó neve nem hangzik ismerősen, nem veletek van a baj. A producer első kiadványa alig egy éve jelent meg, a címke pedig idén március óta működik mindenféle marketingzaj nélkül, szóval idő kell, mire szélesebb kört is elér a híre. Az Oversight EP mindkét fél számára remek lehetőség, hiszen egy finom, léleksimogató liquid kiadványról van szó, amelynek minden darabját szívesen hallgatja az ember. Jazzy, zongoradallamokban fürdő, vokálokkal színesített anyag, amelyet boldogan és vidáman, télen és nyáron, egyedül és társaságban is elő lehet venni.