Talán nem túlzás azt állítani, hogy a két huszonéves producer napjainkban rakja le a magyar mélybéz alapjait. Hangzásuk tisztul, a nagyobb csapat tagjaiként képviselt Fraktal Sound kiadójukat pozitívan fogadta a szakma és a közönség is, hamarosan jön a második megjelenés. Az MVRK + Dub Personal párosra nagyon oda kell figyelni, az már biztos.

Amikor tavaly kijött első közös single-jük a Skankandbass-en, sokan azt hittük, beindul a gépezet, és a páros kollabjai letarolják a dnb-világot. Ehhez képest csend van e téren, de érkezik a megnyugtatás: Folyamatosan dolgozunk újabbnál újabb zenéken, már majdnem egy albumnyi megvan, de még nem döntöttük el, hogy mit csináljunk velük. Annyit elárulhatunk, hogy a közeljövőben jön egy kollabos megjelenésünk újra.

B2b szettjeik sikerének titka szerintük, hogy nincsenek közöttük stílusbeli különbségek, emellett folyamatosan motiválják és kihívás elé állítják egymást.

Itthon mi számoltunk be először az új magyar kiadóról, a Fraktal Sound-ról, amelyek életre keltésében és működtetésében MVRK-nak és Dub Personalnak is szerepe van. A címke egy forró hollandiai avatóbulival indult, és a srácok azt mondják, hogy mérhetetlen mennyiségű szupportot kaptak, amiért nagyon hálásak. Minden halad a terv szerint!

Ami a jövőt illeti, június 7-én jön a második Fraktal-megjelenés, rajta két kollabbal és egy MVRK-szólóval. A címke hangzását illetően marad az alapkoncepció: A tech és a minimál absztrakt vonalat lőttük be stílusiránynak, de az innováció számunkra a legfontosabb, ehhez alakítjuk a jövőbeli megjelenéseket, semmitől nem zárkózunk el. – mondják.

Ha már itt tartunk, a legjobb embereknek tehetjük fel a kérdést: mitől pörög most ennyire a deep szcéna? Szinte napról napra tűnnek fel új producerek, úgy fest, hogy a mélyebb dnb kezd egy igazi sikerszériát befutni. A srácok szerint ennek egyszerű oka van: Egyre gyorsabban változik az emberek igénye, percről percre fejlődik a szcéna, jelenleg a deep az, ami felfutó íven van. Ahogy jó öreg Mefjus mondaná: ‘Life is a sine wave’.

Ami a két producer aktualitásait illeti: MVRK két kollabja is szerepel a Pseudoscience pár napja elérhető EP-jén. A négyzenés hallgatnivalón OaT és Ding szólója mellett Márk a kiadófőnökkel, Hybrisszel és az olasz duóval, az Exepttel dolgozik együtt. Az Exept amúgy az egyre erősödő olasz vonalat képviseli. Ahogy Márk meséli, ...két olasz forma, régóta figyeltük egymás tevékenységét, és a stílusuk tökéletesen összeillik az én elképzeléseimmel, így született meg első közös zenénk. Remélem, még sok ilyen lesz.

Dub Personalt régebben hallottuk, bár akkor nagyot szólt: szűk két éve a Noisia-féle Invisible-ön jött ki Relapse című harapós zenéje, ami túlzás nélkül az Outlines 1 EP legjobb darabja volt. És hogy mit hoz a jövő? Mint mondtuk, lesz a Márkkal egy közös megjelenésünk. Folyamatosan írom a zenéket, nem csak drum & bass műfajban. Jönni fognak, amikor elégedett leszek velük. – mondja emberünk önkritikusan.

Ha már ilyen szépen alakul a karrierjük, érdemes felteni nekik két jolly joker kérdést. Először is, kivel dolgoznának együtt szívesen, kit remixelnének? Márk Skepticalra és Mefjusra csap le, Zoli meg Alix Perezre és Enei-re. Ezekkel a közösködésekkel mi, hallgatók is elégedettek lennénk, nem igaz? Másrészt: milyen élményeket emelnének ki eddigi pályafutásukból? MVRK a Hybrisszel közös bristoli b2b-szettet említni (ami ráadásul full telt házzal ment), Dub Personal pedig a 2017-es Outlook fesztivált nevezi meg, amikor Skeptical és Icicle mellett játszhatott, de nem meglepő módon az Invisible-megjelenés is felkerült büszkeségfalára.

Az adathegyek után jöjjön a lényeg, a hallgatnivaló! A srácok új 30Hz podcastja ugyanazt a frissességet és forróságot hozza, amit élő szettjeik, a trekklista (amelyről szokásunk szerint egyelőre nem árulunk el konkrétumokat, találgassatok csak) ropogós, jó pár saját zene van benne, az egész mix egy áldozati bárány a deep-istenség színe előtt. Jó szórakozást hozzá!