Túl sokáig nem akarom koplaltatni az infóra éhező agyakat, el is árulom, ki egyengeti a label útját. Egyikük MVRK, akinek neve egyre jobban cseng a mély hangzás berkeiben. Felívelő karrierjét az Avantgarde, a Proximitiy, a Vandal és a Pseudoscience kiadó neve fémjelzi. Aztán ott van Dub Personal, aki tavaly MVRK-val a Skankandbass-nél mutatta meg tehetségét, 2017-ben meg a Noisia-féle Invisible kiadó válogatásán pirított oda. A harmadik alapkő Gamma, akit bizonyára nem kell bemutatni: a Spinline tagjaként a Dispatch-en, a SGN:LTD-nél, a Demand-nél, a Horizons Music címkéjén bizonyított, szólóban pedig a C.I.A. vagy a Plasma Audio kötelékében alkotott maradandót.

A csattanót tartogatom a végére: a csapat negyedik tagja Jade, aki napjaink neurószcénájának egyik bástyája az Eatbrainnel. Producerként és kiadófőkökként is az abszolút profizmus jellemzi, úgyhogy valószínűleg nem lövök mellé, ha azt mondom, hogy jelenléte garancia lehet a Fraktal Sound hosszú és sikeres életére.

Ahogy MVRK mondja: “A kiadóval kapcsolatos technikai dolgokat az Eatbrain intézi, a zenei dolgokról közösen döntünk. Nagyon kiemelném még az Eatbrainnél dolgozó Katát, aki a háttérből rengeteget melózik a kiadóval kapcsolatos ügyekkel, és nélküle biztosan nem jött volna létre az egész.”

A címke neve a végtelen mélységre asszociál, a Fraktal Sound születése pedig ugyancsak Jade nevéhez kötődik. “Sok zenét kapott, amiket nem tudott az Eatbrain-en kiadni, egyrészt stílusbeli különbségek, másrészt a szoros beosztás miatt, így kezdett el egy új kiadóban gondolkodni. Viszont nem akart egy Eatbrain 2-t csinálni, hanem fiatal, tehetséges arcokat bevonva egy új dologba kezdett.” – meséli MVRK. Új kiadó lévén filozófián még nem agyaltak, elsődleges céljuk jó és innovatív zenék megjelentetése a “Deep, dark & techy” elv mentén.

A megjelenésekről a tagok közösen döntenek. Természetesen az alapítóktól mindenképpen számíthatunk majd zenékre a Fraktal Sound-nál, de MVRK hangsúlyozza, nem a futószalagszerű gyártás lesz a jellemző, inkább ritkábban jönnek az újdonságok, de megfelelő minőségben.

Ami az első rilízt illeti, a holland The Outsiders nagyon magasra teszi a lécet, bizonyítva, hogy nem véletlenül kaptak lehetőséget a Noisia kiadóinál vagy a Vandalon. “Ők még az Eatbrain-re küldtek demókat, aztán úgy láttuk, hogy inkább Fraktal-kompatibilis a hangzásuk, így övék lett az első megjelenés az új kiadón.” – leplezi le a nyitó EP történetét MVRK, és hozzáteszi, rajtuk nem fog múlni, hogy az egyre erősödö deep-szcéna 2019-es éve igazi ínyencfalat legyen.

Ha a The Outsiders EP-jéből indulunk ki, ami a Luminous EP címet kapta, már kezdhetjük is nyalogatni az ujjainkat. Amellett, hogy változatos és izgalmas a négyzenés anyag, remekül is szól. A címadó zene egy viszonylag egyszerű, mégis telt szám, zaklatottan kreatív leaddel, az Extraction-re a visszafogottabb Noisia is büszke lenne, ráadásul a basszusa gyomron fejel, a Mysticism egy gondolkodósabb, lélekre is ható folyam, a Dissolution meg a Kemal-féle megoldásokat fel-felsejtető őrület. Ennél több nem is kell egy remek kiadóinduláshoz.

Reméljük, hogy ahogy a Fraktal Sound-ról, úgy a The Outsiders-ről is sokat hallunk majd mostantól, pláne, hogy még csak tizenhét évesek, úgyhogy idejük van bőven.