Mit tudhatunk meg rólad itt Magyarországon?

Max vagyok Londonból, 35 éves, 15 éve zenélek. Hip-hoppal kezdtem, és 2013-tól, a Wasteman című trekkem óta jelennek meg dnb-számaim.

Valahol azt olvastam, hogy egy csomó művésznevet kipróbáltál, mielőtt a Taelimb mellett döntöttél. Ha ráguglizunk a nevedre, semmi más nem jön elő az aliasodon kívül, szóval elég egyedi választás lett. Jelent valamit? Hogyan kell egyáltalán kiejteni?

“TAY-LIM”. Nincs jelentése. Pont az általad is említett ok miatt találtam ki. Kezdőként volt pár nevem, amit használni akartam, de mindegyiket viselte már egy csomó másik DJ vagy producer. Ettől az emberek nehezen tudtak rám keresni, elvesztem a sok név között. Úgyhogy kitaláltam, hogy megalkotom a saját szavamat, így ha rám keresel, nagyon könnyen megtalálsz. Úgy tűnik, működik! : )

Hogyan írnád le a hangzásodat?

Sokszínű, sötét és atmoszférikus. Minden megjelenésemen egy sor stílust próbálok meg felvonultatni. Nem akarom, hogy a zenéim ugyanolyanok legyenek. Igyekszem a lehető legtöbb stílust és műfajt behúzni, aztán dnb-be gyúrni őket. Rengeteg különféle zenét hallgatok, amelyek inspirálják a számaimat. Hacsak lehet, más dnb-zenékből megpróbálok nem túl sok hatást magamba szívni, szerintem ez segít frissen tartani a hangzásomat.

Az első szólómegjelenésed 2013-ban a Flexoutnál jött ki. Elég jó belépő volt ez a szcénába, nem igaz?

Igen, a közös munka Tommal mindig nagyszerű, imádnivaló srác! A kezdő megjelenés után elég jó barátok lettünk, és hát ez egy olyan kiadó, amely mindig sokat jelent nekem, hiszen az első támogatóim között volt. Manapság is együtt dolgozom velük, és remélem, ez a jövőben is folytatódni fog.

2013 óta megjelentél a Vandalon, Lifestyle Music-nál, a Med School-on, a The Chickara Project-nél, a Rebel Music-nál… Melyikre vagy a legbüszkébb?

Húzós kérdés! Nagyszerű volt a Med School-ra kerülni, nagyon sokat segített az előmenetelemben. A legnagyobbak között volt, aktívan terjesztette a zenémet, nagy kár, hogy már nem máködik, de hát ez van. Abban nem vagyok biztos, hogy van-e egyetlen kiadvány, amelyre a legbüszkébb vagyok. Imádom a Pegasust, ami egy ritka jelenség nálam, mert a legtöbb zenémet általában már a megjelenés pillanatában nem szeretem :D

A Pegasus EP a második négyzenésed a Demand-nél. Nagyon szeretjük Carlos kiadóját a “Minőség a mennyiség felett” ars poeticája miatt, mert ez hozzánk is közel áll. Te mit gondolsz a címkéről?

A Demand egy nagyszerű kiadó, Carlos pedig a dnb-közösség értéke. Elképesztő az az idő és energia, amit minden egyes megjelenésébe beletesz, és gondolkodása is bámulatos. Rendkívül támogató, mindig a legjobbat akarja megszerezni a zenészeinek. A Demand is egy olyan label, amellyel imádok dolgozni, és a jövőre is tervezzük az együttműködést. Folyamatosan a frissességet vadásszák, és nagyon tetszik az is, hogy Carlos nem fél egy kicsit kísérletezőbb irányba is elindulni. Nagyszerű a label zenei sokszínűsége és az a törekvése, hogy a zenét helyezze előtérbe a népszerűnek vélt hangzások képviselete helyett.

Mi a Pegasus EP koncepciója?

Nem igazán szoktam ilyenekben gondolkodni egy-egy EP-nél. Folyamatosan írom a zenéket, aztán ha van elég befejezett szám, akkor elküldöm őket a kiadónak, és meglátjuk, melyek azok, amelyek illenek egymáshoz a megjelenésen. Általában négy zene van egy EP-n, szóval megpróbálom egy kicsit variálni a stílusokat. Szerintem egy album esetében már valószínűleg erősebb lenne a konceptuális folyamat.

Ahogy a cikkemben írtam, ez az EP valószínűleg a legerősebb anyag, amit valaha írtál. Egyet tudsz érteni ezzel?

Igen, én is így gondolom. Mindig törekszem arra, hogy a legújabb megjelenésem jobb legyen, mint az előző, és nagyon boldog vagyok, amikor ez sikerül is.

A világméretű járványhelyzet hogyan hatott rád producerként és DJ-ként? Több idő jutott stúdiózásra, nulla fellépéssel?

Szívás, de az összes fellépésemet törölték. Hosszú időre leállt minden, de ez egyben azt is jelentette, hogy rengeteg zenét tudtam írni. Részt vettem a Dub Wars kihívásban, ami tök jó volt a bezárkózás alatt. A Rebel Music szervezte, és ha nem ismeritek, nagyon érdemes rámenni a következő körre, amely októberben indul. A Native Instruments támogatja, és a Metalheadz, a Dispatch, a RAM vagy a Flexout küldi a résztvevőket. Ha a második is olyan lesz, mint az előző, akkor számtalan beteg zene jön majd ki szinte hetente, szóval tartsátok rajta a szemeteket!

Mit tartogat számodra a jövő?

Több dolog is vár a sorára. Lesz egy kollabom Creatures-szel, amely majd a Rebel Music Rebel Alliance Vol. 2 válogatásán jön ki októberben vagy novemberben, aztán a Dub Wars kihívásban született zenéim is megjelennek majd valamikor karácsony környékén. Az egyik ráadásul vinilen, aminek különösen örülök. Mostanában fejezünk be egy EP-t a Los Angeles-i Airglow-val, és Sweetpea-vel is lesz majd közös zeném.

A Joe Raygun-nal és Visionobival közös Rogue Jedi projektem is nemsokára elindul. Nagyon régóta dolgozunk rajta, és most végre elkezdhetünk megjelenéseket tervezni. Fiigyeljétek a közösségi oldalaimat bővebb infók miatt!

A nekünk készített mixben az új zenék mellett aranykori klasszikusok is feltűnnek. Ez DJ-ként egyébként is jellemző rád?

Igen. Ez a podcast új és régi zenék keveréke, olyan számoké, amelyek pillanatnyilag insprálnak. Különböző stílusokat gyúrtam egybe, amelyek közül néhány klasszik zene sem maradhatott ki.