The Vanguard Project – The Vanguard Project (Spearhead)

A BCee és Villem alkotta páros 2016-ban debütált előbbi kiadóján, a Spearhead-en. Diszkográfiájukat a Fokuz és a Program neve is ékesíti, első közös szerzői albumuk pedig természetesen BCee címkéjén látott napvilágot. A huszonhat tételt átölelő anyagon tizenkét új szerzemény hallható, a páros ezek mellé válogatott még ki 14-et pályafutásuk terméséből. Az album kiváló szórakozás a lélekközeli drum and bass-re vágyóknak: vokálözön, hangszerorgia, folyékonyság, vidámság, szerves érzet ömlik belőle. Vinilen is elérhető, természetesen ennek beszerzésére buzdítok mindenkit.

Adred – Kim (Metalheadz)

Lehet, hogy Adred neve Európában kevésbé ismert, a New York-i DJ/promoter/producer a tengerentúlon igen szép hírnevet szerzett magának. Buliszervező lemezlovasként számos nagy nemzetközi nevet csábított a Nagy Almába egy-egy szettre, zenészként pedig a CIA DeepKut-on és a Soul:r-on mutathatta meg magát (sőt, egy másik alias alatt Doc Scott 31-éhez is beköszönt), A Kim a producer negyedik saját megjelenése a Metalheadz-családnál. Az album – mely a producer több mint egy évtizede elhunyt zenész édesapjáról kapta a címét – nem is lehetne jobb helyen a ‘Headz-nél. Amenek és egyenesek mellett kollab-finomságok sorakoznak a tizenhatzenés anyagon (a Commixszal közös Recall mintha egy Satellite Type-másodvirágzás lenne). Sokszor érződik egyfajta futurisztikus-sci-fi sound, amely hol vészjóslóan, hol iparian, technósan, elektrósan, de átöleli a számokat. Remek hallgatnivaló, haladó füleknek kötelező szórakozás!

Shodan – Better Days (Warm Ears Music)

Aki nem hallgatta még meg negyedik podcastunkat, most megteheti! Shodan szállította 2018 nyarán, és itt érhető el egy interjúval együtt. Aktualitása az volt, hogy a drum and bass születésénél bábáskodó, később a Gimme Da Gal című bulibombával ismertté vált producer soulful hangzásra váltott, amelyet rendesen be is promózott a mixben. Nos, emberünk azóta is aktív, annyira, hogy idén februárban szerzői albummal rukkolt elő. Háttérzenének és koncentrált zenehallgatási eseményként is remek, organikus, dallamos, klasszikus likvid megoldásokkal operáló cucc. Pár keményebb roller is helyet kapott rajta, szóval a táncoslábúak is fényesíthetik a cipőket.

VA – White Box (Delta9 Recordings)

A bergamói Delta9 berobbantotta a februárt. Az egyenes deep kopogás elkötelezettjei mind a tíz ujjukat megnyalhatják, a White Box ugyanis nem kegyelmez: kilenc partizene sorakozik a válogatáson. Vannak közöttük visszafogottabbak és egészen elvetemültek is, gondolkodva ikszelgetősek és üvöltve pogózósak, okosak és vörösnyakúak. Ja és rajta van a deep hangzás magyar kiválósága, az MVRK és Dub Personal-páros is.

Philth – Moments in Time Part 2 (Dispatch Recordings)

Pár hónappal az első epizód után máris megérkezett Philth Moments in Time albumának következő epozódja. Az LP ismét jól bemutatja a producer sokszínű stílusát: egyszer érzelmesen dallamos (mint pl. a nyitótétel When You Fall-ban), máskor meg kemény, harapós (pl. a Teacher-ben vagy a Quadrant és Iris párosával készült Emeraldban). Hangulatok sokasága jelenik meg az EP-n: folyékony és szeletelős, romantikus és vidám, hallgatós és bulis, pont mint egy hosszú Philth-DJ-szett. Komplex, sosem unalmas zenész összetett, szórakoztató albuma.

Allied – Kailash (MethLab)

Jó ideje nem követtem az Allied-ot, mert noha karrierjük kezdetén sok fantáziát láttam erőteljesen techno-hatású drum and bass-zenéjükben, az ízlésem mégis másfelé vitt az idők során. Mivel vagy 8-9 éve nem hallgattam őket, azt sem tudtam, mi fán terem aktuális hangzásuk. Pályájuk indulása óta sok víz lefolyt a Dunán, gondoltam, rápróbálok az új albumra, hátha volt valami paradigmaváltás a stúdióban. És, kérem szépen, volt. A MethLab-nél kijött Kailash a napjainkban oly népszerű deep-tech vonalon mozog. Alapvetően szürke tónusú, komorabb anyag, amelyben a technós íz továbbra is érezhető, de ül rajta egyfajta emberközeli atmoszféra, amely még a legszikárabb számot is könnyen befogadhatóvá teszi.