VA - Belgian Connection (Lifestyle Music)

A brit Lifestyle Musicnál eddig nem túl gyakran fordultak meg belga producerek (most hirtelen egyetlen M-zine & Skepticz-EP jut eszembe az országból), de a Belgian Connection válogatás megjelenése arra utal, hogy a címkénél kifejezetten szeretik a németalföldi soundot.

Ismert és kevésbé neves producerek sorakoznak a tizenhét zenét felvonultató albumon. A válogatás tisztességes iparosmunka: igazán kiemelkedő zenék nemigen vannak rajta, de minden szám jól működhet a DJ-szettekben. Alapvetően a tech hangzás érvényesül, hol harsányabban, hol visszafogottabban vagy egészen minimálban, de azért a folyékonyabb, lágyabb sound kedvelőinek sem kell szomorkodniuk (Larigold például kiváló likdivet húz a talpunk alá).

Nálam a Mtwn-féle Mantis talált be leginkább: minimalista darab, ami 2018-as módon szól, de a dobjában ott egy darab klasszikus Konflict is, ami különösen bizsergeti öreg bézer lelkemet.

DKay & Friends + Best of DKay #2 (DKay Records)

Az osztrák producer júliusban két retrospektív albummal rukkolt elő, szóval duplán termékeny volt júniushoz képest. A Best of DKay #2-es anyagot egyértelműen az extravidám, extravastag basszusú, extrabulis Uncovered Funk robbantja fel, de még mindig nagyot szól a Fusion Dance Klute-remixe és a Jungle Funk is.

A DKay & Friends kollabokat sorol fel a sógorproducer diszkográfiájából. Hosszú évekkel később is fejreállít a Sonic keze munkáját is dicsérő Feature Creep (nagyon hiányzik napjaink dnb-jéből ez a fajta “szerves veretés”)! A nyári naplementés-napfelketés szettekhez ismét előkerülhet a Mattel közös Be Free, amelyben a vokál, a gitár és a fuvola ölelkezik görülékeny alapon, felszabadítva a könnycsatornákat vagy éppen vidámmá téve az átbulizott éjszakát követő hazakutyagolást.

Fanu - Valoton Project (Lightless)

Fanu az egyik legkreatívabb törtzenei producer, efelől nem lehet kétségünk. Ott volt az úgynevezett drumfunk irányzat születésénél, manapság pedig FatGyver néven szállítja a finomabbnál finomabb hip-hop bíteket, meg persze irányítja Ligthless nevű kiadóját, ami a törtek világában tesz határól határig tartó kirándulást.

Amint a zenész mondja, a Valoton Projecttel szeretett volna egy kicsit kilépni a megszokott keretek közül, mert zenészként az új területek felfedezését tartja a hosszú élet titkának. A cím nem más, mint egy finn kifejezés a fénytelenség jelenségére. Az album a leghidegebb téli napokon, a sarkkörhöz közel, abban a bizonyos hosszú, sötét időszakban íródott, szóval a névadás nem meglepő.

Classic hangzású break-ek, elektró, ambient, footwork és még egy csomó minden keveredése az album, amelyen nem ritkák a vokálok és a Fanutól valóban nem megszokott megoldások.

VA - The Gates Of Charon (Soundtrack) (Paradise Lost)

Science fiction-rajongóknak kötelező hallgatnivaló ez a négy lemezen is megjelent, másfél órányi utazás. Történet huszonhat zenében, megérkezéssel, kibontakozó cselekménnyel, katarzissal, lecsengéssel, ahogy kell. Az albumot nem érdemes trekkenként értékelni, ebbe inkább bele sem megyek. Ami biztos, hogy a számok cimétől elvonatkoztatni nem lehet, mindegyik remekül írja le a mögötte lévő akusztikus világot. Azért használom ezt a kifejezést, mert sok esetben percekig csak űrzajokat, rádióbeszélgetésekből kiragadott párbeszédeket, géphangokat, morajlást, búgást hallunk. Hozzám nagyon közel áll a sci-fi, szóval egy percig sem éreztem, hogy át kellene léptetnem a fülemet vagy agyamat leginkább próbára tevő szerzeményeket, és azt javaslom, ti se tegyétek. Fülhallgató be (ha lehet, minőségi cuccot használjatok), hangerő fel, szemeket becsukni, és merüljetek el a kozmoszban!