Skeptical - Enjoy This Trip (Exit)

Régóta vártuk a mély dnb egyik helytartójának első szerzői albumát. Skeptical az a producer, aki saját hangzásvilágát soha el nem hagyva, mégis változatosan alkot maradandót. Erősek a halfstepjei, egyenes rollerei gyilkosak, nagyot mennek lassabb dolgai, és remekül kollabol (például Perezzel vagy DBridge párjaként). Az Enjoy This Trip munkásságának szintlépése, nemcsak azért, mert album, hanem azért is, mert azon az Exiten jelent meg, amely a mélység egyik legnagyobb címkéje. Az LP remek mérnöki produkció. Kristálytiszta, éles, már csak a hangminősége miatt is érdemes hallgatni. Biztosan lesznek, akik unalmasnak tartják, mert hát lássuk be, ez a minimalista tech sound nincs mindenkinek az ínyére, de azt be kell látni, hogy profi, sallangmentes munka.

Peshay - Reflections (De:tuned)

Ha van olyan drum & bass-mix, amit szó szerint bármikor meg tudok hallgatni, és több mint másfél évtized alatt sem kopott ki a lejátszómból, akkor az Peshay 2001-es élő szelekciója a Budapest Parádét követő körcsarnokos buliról. A felvételen minden hallható, ami miatt annak idején megszerettem a dnb-t: vastag, szerves likvid, korabeli táncttérrobbantó slágerek, mára már klasszikussá vált darabok. A mixelés pedig… Noha Peshay vinilről zenélt, a harmónia pontosan olyan, mintha valamelyik modern szoftvert hívta volna segítségül, a számok nem ritkán 3-4 percig mennek együtt, amivel emberünk szó szerint újakat kreált a meglévő trekkekből.

Nos, a tizennégy év után ismét drum & bass-albumot kiadó Peshay producernek is pontosan ilyen: muzikális, fantáziadús, izgalmas, megunhatatlan. Új LP-jét le sem tagadhatná. A jazz, a funk és a különféle hangszerek ölelkezéséből megszületett Reflections egy időtlen darab, ami a minőségi hallgatnivalót keresőknek igazi csemege. Egy pohár vörösbor mellé, de akár nyári táncterekre is nagyon ajánlom, remek szórakozás a vastag basszusokkal, 70-es évekbeli filmzenei hatásokkal, dzsesszes megoldásokkal operáló album.

The Untouchables - Mutations (Samurai Music)

Translation, Cylon, Renegade Hardware, Rupture LDN, Samurai Music. A kiadók neveit olvasva a producer ismerete nélkül is elkönyvelhetjük a minőséget. A The Untouchables szerepelt már EP-vel is Presha kiadójánál, az együttműködés sikerét az mutatja, hogy a páros első szerzői albuma is a Samurai Music címkéjével került a polcokra. A belgiumi székhelyű vegyespáros a nagyon mély, dubos, helyenként törzsi hatásokkal, másutt ipari hangokkal átitatott zene zászlóvivője immár több mint tíz éve.

A Samurai sosem mondott le a vinilről, egyértelmű, hogy a Mutations 12”-esen is napvilágot látott. A márványos hatású lemezverzión szerepel minden zene, szóval aki a bakelitet pártolja, az is full anyagot kap. Baljós, gonosz, sötét hangulatú, klasszikus drum and bass-mintákat beépítő, hipnotikus album. Nem a táncterekre, hanem az agyakba való, az érett elmék pedig értékelni fogják.