Jó zenékben gazdag boldog új évet kívánok! Rég volt már, mikor utoljára írtam drum and bass témakörben, de úgy gondoltam, York megjelenése kapcsán muszáj újra klaviatúrát ragadnom, hiszen gyerekkori barátomtól egy EP a 31 Recordings, egy zene pedig a DSCI4 színeiben látott napvilágot decemberben.

A nemrég a Tesseract Recordings válogatásalbumán megjelent ’Borei’ volt York, polgári nevén Farkas Attila első hivatalos megjelenése, de Doc Scott már akkor játszotta több trekkjét is az aktuális mixeiben. Rövidesen érkezett is a felkérés a kiadó fejétől egy EP-re, amely a keresztségben a ’Yasen’ nevet kapta, rajta négy zenével.

A címadó, morcosan fújtató roller mellett a minimalista, szigorúan kimért ’Ordnance’, a stomper ’Backdraft’ és a techy ’Hush’ gondoskodnak a sokszínűségről (utóbb abszolút személyes kedvenc). Beszélgettünk kicsit Atival, mi hogyan is történt.

Mind a négy zene egy időben készült. A ’Yasen’ és az ’Ordnance’ esetében törekedtem arra, hogy az eredeti ötletet bontsam ki annyira, amennyire csak tudom. Brightonban, ahol élek, nagyon egészséges a drum and bass élet, sok promoter van, minden hónapban van minimum öt-hat olyan buli, ahova érdemes elmenni. Ezek a partyk kiválóan mutatják, hogy milyen zenék működnek, melyek azok a stílusok, amelyekre reagál a közönség. Ezt látva-hallva készült a ’Hush’ és a ’Backdraft’ is. Itt megemlíteném St.iff nevét, az ő segítségével jött a Doc Scott-kapcsolat. Big up!

A 31 Recordings után jött az 'Interact' az új Spy Technologies válogatáson, azaz gyerekkorunk másik legendás kiadójára, Trace DSCI4-jára is letettél egy zenét. Durva.

Így van, ez szám szerint a kilencedik Spy Technologies válogatásalbum 'Invasion' címmel, ráadasul Chris.SU és SKC(!) is szerepel rajta. Ez amolyan bucket list nekem, hiszen – ahogy te is megjegyezted – a kiadó nagyban hozzájárult a zenei ízlésünk alakulásához. Itt is említhetem a brightoni szcénát, ugyanis Trace-szel az egyik helyi DJ/promoteren keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot. Úgy alakult, hogy Trace a válogatás után egy szóló projektet is kért tőlem, de erről nem tudok meg sokat elmondani, a tervek szerint ez 2023-ban jön majd valamikor.

Jó pár trekk van még betárazva a drum and bass vonalon kivül is, de ha jól emlékszem, a dubstep mellett küldtél nekem house és ambient zenéket is anno.

Így igaz, szerintem ezzel többnyire mindenki így van, aki zenével tölti az ideje nagy részét, jól esik mást is összerakni, más stílusban is kipróbálni magad. Jót tesz a kreativitásodnak. Ezeknek a zenéknek jó része igényel még néhány extra munkaórát, de jól esik dolgozni rajtuk.

Mely előadókat tartasz példaképeidnek? De talán akár úgy is kérdezhetném: mely kiadókon látnád magad szívesen?

Nem könnyű erre válaszolni. Több műfaj is érdekel, és igyekszem szemmel tartani a megjelenéseket. Figyelek azokra a producerekre, akik rendszeresen adnak ki zenét, és fenntartják azt a színvonalat, amit megszokhattunk tőlük. Ez a lista hosszú, illetve még bővül rengeteg előadóval, ha az összes, általam követett műfajt figyelembe veszem. 170 környékéről War, Skeptical, Resound, Gremlinz, HLZ, DJ Trace. Hirtelen ők azok, akiket elsőre említeni tudok. Egytől egyig sajátos sound-ot fejlesztettek ki, és azt magas színvonalon űzik, majdhogynem hiba nélkül. Kiadók közül még többet tudnék említeni, számomra ez bpm-től független. Viszont műfajon belül egyértelműen a Commercial Suicide.

Köszi, várjuk az új zenéidet ebben az évben is. Sok sikert!

York Yasen EP-je December 2. óta, az új Spy Technologies válogatás pedig december 23. óta elérhető a Bandcamp-en.