Az orosz MI-KH, polgári nevén Mihail Kaljulin ezzel a single-lel debütál a Live History kiadónál, sőt, ez az első egyáltalán kiadott drum and bass-zenéje. Mondhatjuk úgy, hogy eddig alapanyagot gyűjtött: 2013 óta a Whosampled nevű “hangminta-enciklopédia” egyik legaktívabb tagja, 2018 óta moderátora. Ha nem ismeritek a Whosampled.com-ot, mindenképpen tartsátok észben a nevét. Hasznos, amikor őrületközeli állapotba kerültök attól, hogy nem tudtok rájönni, honnan van egy sample a számban, amit hallgattok. Vannak emberek, akik külön weboldalt működtetnek (nem is akármekkora adatbázissal), hogy kielégítsék a kíváncsiságod! Drum and bass vagy techno, jazz vagy komolyzene, house vagy hip-hop, a Whosampled valódi kincs mindenkinek, aki a hangminta-történelemben szeretne elmélyülni.

MI-KH nem hazudtolja meg önmagát, bátran nyúl sample-ökhöz zenéiben, és a “klasszikus” liquid funk analóg hangzását megidézve pengeti meg a hallgató lelki húrjait. Le sem tagadhatná, hogy a régisulis darabok indítják be a fantáziáját. Ahogy mondja, a múltban keresi az új zenét. Saját blogja van, ahol tematikus bejegyzésekben osztja meg tapasztalatait és véleményét az e-zenei hangminták témakörében, és DJ-ként is aktív: rendszeres rádióműsorral jelentkezik a londoni online adón, a Dirtybass-en.

Első megjelenését a 90-es évek angol rave-bulijainak mixtape-jei inspirálták: a Dreamscape, a Desire, a Helter Skelter, a Roast, a One Nation, a Dance Planet… A zongoratéma a korabeli hangzás jól ismert eszköze, alul pedig egy vaskos oldschool basszusfutam morog, mintha csak egy régi Innerground-kiadványt hallgatnánk. A másik oldalon Command Strange mélyebb, tipikusan rá jellemző verziója hallható. A release lemezen is elérhető, mondanom sem kell, hogy a digitális formátum mellett (vagy helyett) ennek megvásárlására biztatok mindenkit.

Talán meg sem lepődtök már, ha azt írom, hogy a Live History is szentpétervári kiadó. Nem tudom, van-e még a világon drum and bass-szel foglalkozó oldal, amely annyit méltatja az oroszok kultúrfővárosának zenei világát, mint a 30Hz, de nincs mit tenni, túl sok jó zene jön onnan. Ha jól számolom, a mostani a címke ötvenedik megjelenése. Bár óriási neveket nem találni a diszkográfiájában, azért érdemes tenni vele egy vagy több próbát, ha a visszafogottabb, folyékony, mély hangzást pártfogoljátok.