A bristoli Crypticz első nagylemeze tavaly év végén látott napvilágot Dead Man’s Chest kiadójánál, a szintén bristoli bázisú Western Lore-nál. Kísérletezős jungle kiadványai eddig, többek között, a Cosmic Bridge, 31 Records, Chikara Project labeleknél jelentek meg. Jordan az évek során egy nagyon egyedi és felismerhető hibrid hangzást alakított ki, amivel mára egyike lett a jungle revival úttörőinek.

A szóban forgó LP esetében sincs ez máshogy. A már ismert organikus hangzás keveredik elektronikával és süppedős ambient-szőnyegekkel az 50 perc hosszú anyagon. Az ember azonban könnyen elveszíti az időérzékét e röpke egy óra alatt. A végletekig kidolgozott részletek, a dinamikával, térrel és csenddel való folyamatos játék, a jellegzetes atmoszféra már első hallgatásra beszippantanak.

A ‘Broadcast Feeling’ egy epikus kezdőtétel, lassú hömpölygésével tudtunkra adja, hogy itt bizony nem párperces, könnyed bangerek sorakoznak előttünk, ez egy odafigyelős anyag. A soron következő ‘Ocean Blue’-ban feltűnik az egyetlen vendég az LP-n, akit a Chrysalis című trackből már ismerhetünk. Könnyű, levegős break-ek és Amy Kisnorbo triphopos vokáljai lőnek ki a sztratoszférába. A szintén erősen triphopos beütésű ‘Lakutala (Version)’-jével sodródunk tovább. Itt a decens bassline újra érezteti a gravitációt, hogy aztán a ‘The Guided’ súlyos törzsi dubjai döngöljék földbe az óvatlan soundboyt. Az ambientes ‘Journey Through The Rings of Saturn’ egyfajta interlude-ként vezet át a lemez utolsó harmadára, ahol már inkább a klasszikusabb jungle-hangzás dominál. A ‘Nightshifter’s Groove’-val pedig megérkezünk a tempósabb szekcióhoz: feszességével a legtáncolhatóbb track az anyagon; majd oldschool break-ekkel teljesedik ki az LP a már korábbról ismerősen csengő ‘Lakutala’ jungle-verziójában.

Összességében ez egy kiforrott, időtlen konceptlemez. A klasszikus törtütemes frázisokat szétszedve és újraértelmezve egy lélekkel teli, nagyon friss anyagot, 2020 egyik legizgalmasabb cuccát hozta össze Jordan. Bátor húzás a Western Lore-tól egy ilyen release a mai, leginkább single kiadványokra fókuszált piacon, de ha az ember időt és türelmet áldoz rá, a Between Dust & Time meghálálja magát, és minden egyes hallgatással tud valami újat mutatni. Bizonyítja, hogy ennyi idő után is lehetséges a stílus egy újszerű megközelítése, és mindeközben lerója tiszteletét az aranykornak.