A szentpétervári dnb-titánok nagyot mennek mostanában (és érdemes odafigyelni régiekre is, Dissident például három hónapja a Dispatch-nél jött ki EP-vel, és a legfrissebb, Immortality Is a Curse című háromzenése is forró lett). Közülük is Black Barrel az, akire érdemes a leginkább odafigyelni: tavaly albuma jelent meg (és már készül a második is), sorra jönnek ki az EP-i Ant TC1 kiadóján, feltűnt a Sofa Sound Bristol címkéjén, most pedig az egyik legnagyobb történelmű label, a Metalheadz gondozza meg az Elevate EP-t.

A négyzenés kiadvány tiszteletben tartja a Goldie-féle címke múltját, és nemcsak visszafogott marad, de magába is épít jó pár klasszikus hangot és hangulatot. A címadó trekk a Lenzman vezette The North Quarter-től is ismerős, manchesteri vokalista, [K S R] közreműködésével készült. Erőteljes, méltósággal hömpölygő darab, (nekem egy-egy régebbi Teebee-számot juttatott eszembe), olyan igazi agybamászós fajta. Hadd tegyem hozzá gyorsan, hogy [K S R] szóló dolgait mindenképpen érdemes meghallgatnotok, ha megnyugtató, fülledt vagy csak szimplán zenei élményre vágytok. Folytatva az EP-t, a Lost Meaning a soros. Főtémáját a basszus adja, amelyen éteri atmoszféra száll, ezzel pedig elégedettek is vagyunk, hiszen szűk hat percig egyfajta energikusan meditálós hangulatba helyezkedhetünk. A négyzenés megjelenés legharapósabb darabja a Hear the Sound, amely remekül ötvözi az aranykori megoldásokat a modern lehetőségekkel. Annak ellenére, hogy a recsegős reece kissé vicsorgós érzetet ad a zenének, itt is csücsül felül egy olyan szőnyeg, ami kordában tartja az indulatokat. Kreatív! A záró tétel a csaknem hétperces Leah, amely a figyelmes hallgatásra szánt drum and bass iskolapéldája. Furcsán tört dobjain analóg hangzásó basszus búg, vokál- és hangszermintái pedig egy komplex muzikális városnézésre invitálnak Black Barrel fantáziájába.

Noha az orosz producer szerzői albumán, a Last Frontier-en is voltak már arra utaló jelek, hogy emberünk jóval többet tud a deep-tech egyenességeknél, ez az EP végleg bizonyítja, hogy Black Barrel dnb-ötlettára sokkal szélesebb puszta táncoltató megoldásoknál.

Érett, kifinomult megjelenés, amit mindenkinek vinilen ajánlok leginkább, hadd legyen csak ott a polcon.