Submorphics - Detroit Haze (The North Quarter)

Két Lenzman-, egy Redeyes- és egy FD-féle EP után most Submorphicsé a lehetőség, hogy egy kisebb album hosszának megfelelő anyagon valósítsa meg magát a The North Quarter címkéjén. Az átlagosan négyhavonta megjelenő TNQ-kiadványok minőségi szórakozást jelentenek a dallamos, zenei drum and bass-re áhítozóknak, akik most a San Franciscóban élő producer segítségével merülhetnek alá a finomságok tengerén. A kiváló liquid darabok mellett kapunk némi hip-hopot is, és együttműködő zenészek is feltűnnek a tracklistán. Submorphics mindig remek érzékkel nyúlt a vokális hangmintákhoz, és ez a skillje a Detroit Haze EP-n is érvényesül: ha nincsenek hús-vér énekesek, akkor sem kell lemondanunk a lélekmelengető melódiákról.

VA - Grand Royal LP (Vandal Records)

Míg ez előző öt Vandal-album a drum and bass egészét járta körül a kiadó ízlése szerint – többek között egy Redeyes-szerzőivel vagy három Modern Soul válogatással –, addig a hatodik LP (a korábbi Grand Royal EP-khez hasonlóan) kifejezetten a halftime szerelmeseinek kedvez. Hybris vagy Kabuki személyében a dnb-világból ismert előadókat is hallhatunk rajta, de persze a témában jártasabb producereket sem kell nagyítóval keresni: itt van Razat (aki az LP szerintem legerősebb trekkjét szállítja a D Grasppel), kLL sMTH, Noer the Boy, a címkén már korábban is feltűnt HØST, a Kid Kun x HP.Ritch x ReDraft trió, Yunis vagy a többek között az Ivy Lab vezette 20/20 LDN-nél is feltűnt Balatron. Szerencsére a kevésbé ismert arcok is minőséget szállítanak, szóval panaszra nincs ok: a halftime-ra, footwork-jungle lépegetésre vagy vastag, gépies hip-hop bítekre vágyók remekül fognak szórakozni. A masteringért Enei felel, tehát nem lehet több kétely, katt a PLAY gombra!

Sinic - The Black Box (Flexout Audio)

Ez az album nemcsak egy zenefüzér, hanem figyelemfelhívás is. Amint a promóanyag írja: “Kilenc hátrahagyott szám az emberi faj utolsó tagjaitól, mielőtt megsemmisítették otthonukat”. Az LP eladásából származó bevételt a kiadó a globális felmelegedés ellen (is) küzdő Earthjustice nevű szervezetnek adományozza, szóval nyúljatok a zsebetekbe, és járuljatok hozzá a közjóhoz!

Ami pedig a kilenczenés anyag készítőjét illeti: a bristoli Sinicre 2016-ban, a Halogen Musicnál megjelent Milgram’s Learner EP-je hallgatásakor figyeltem fel. Az elmúlt két évben nem túl sokat hallatott magáról, de amikor igen, akkor minőséget tett le az asztalra (minden alkalommal a Flexoutnál). Kiváló hip-hop/halftime anyagokat gyúr! Tök mindegy, hogy a fémes-zajos-gliccses modern soundot adja, vagy a hagyományosabb, klasszikusabb hangkészletből dolgozik, az eredmény mindig nagyon meggyőző. Így van ez a The Black Boxon is, amelyre azért két deep-tech dnb is felfért, hogy a magasabb BPM-en élők se kapjanak csömört.

Kromestar & Danny Scrilla - Visions (Library Music)

Ha összeáll Kromestar, a dubstep egyik ikonikus alakja és a többek között Om Unit kiadójánál vagy Amit AMAR-jánál (sőt, még a Critical-nál is) megjelenő Danny Scrilla, abból a pesszimista jóslatok szerint is csak jó sülhet ki. A Visions nem is cáfolt rá a várakozásokra: egy lélekkel és kreativitással teli album született, amely megmutatja, hogy a modern elektronikus zenéből korántsem vesztek ki az érzelmek, a muzikális megoldások és a gondolatserkentő atmoszférák. Mindegy, hogy utaztatós-trancy, lépegetős vagy elektrós, netán “hagyományos”, mininmalista dubstepről, esetleg négynegyed alapú számokról vagy dobok nélküli űrambientről van szó, ez az LP minden oldaláról ragyog. Sajnos rendkívül rövid, én két-háromszor ilyen hosszan sem unnám meg.