London Elektricity Big Band - Live at Pohoda (Hospital)

Fogj egy kiváló dnb-formációt, amelyben a korábban DJ-ként vagy a szintik mögött látott frontember nyüstöli a basszgitárt, tedd mellé a jazz-legenda Liane Carollt és a jó öreg Dynamite MC-t, aztán az egészet hintsd meg egy tizenkét tagú fúvószenekarral, és már kész is az év egyik legjobb koncertje. A London ELektricity 2016-ban upgrade-elte magát nagyzenekarrá, hogy néhány alkalommal ilyen formában is szórakoztassa a szerencséseket.

A legnagyobb szlovákiai fesztivál, a trencséni Pohoda drum and bass iránt érzékeny vendégei idén egy igazi élménnyel lehettek gazdagabbak, hiszen az élőzenekaros felállásban nem akármilyen bulit kerekített nekik a banda. Tulajdonképpen egy best-of slágerparádéval összekötött örömzenélés ez, a Remember the Future-rel, az All Hell is Breaking Loose-zal, a Rewinddal vagy a Different Drummal. Ha úgy nézzük, dnb, ha máshogy, akkor jazz, de egy biztos: kihagyhatatlan!

J. Robinson - From the Vaults (WhoDemSound)

Ha a mélytengeri búvárok elektronikus zenei producerek lennének, megölnék egymást a J.Robinson művésznévért. A WhoDemSound kiadót vezető zenész a dubos, kifinomult, visszafogott, basszusgazdag, gyakran deepnek is nevezett hangzás zászlóvivője, aki a dubstepben és a drum and bass világában is remekül szólal meg. Zenéiben gyakran visszaköszönnek reggae-minták és keleties dallamok, de a klasszikus jungle sem áll tőle távol (elég csak meghallgatni a Foundation X-nél vagy a Renegade Hardware-en kijött dolgait). Dolgozott együtt a DBR UK trióval, Loxyval, Cernnel, kiadványainak tekintélyes része az Ink vezette Architecture címkéjével jött ki, de a Tribe 12-nél is elég aktív volt. Saját kiadójának ars poeticája a rasztahaj-bizsergetés, ami a WhoDemSound logóját elnézve senkinek nem lehet meglepetés.

A From The Vaults LP-ről sem hiányzik a jamaikai íz, de azért bőven adagolja a törzsi-dubos-halfstepes minimalizmust is, ami kifejezetten jól esik a mai rohanós dnb országútjáról letérve.

Brakken - Defiance (Tech Itch Recordings)

Technical Itch nevét egyetlen dnb-ben jártas hallgatónak sem kell bemutatni. Nyilvánvalóan nem jöhet be mindenkinek az általa képviselt sötét hangzás, de nem lehet elvitatni érdemeit a drum and bass világában. Aki a legendás óbudai Home Clubban hallotta egykor az első magyarországi szettjét, annak örökre az agyába égtek a zenéi. Mivel magam is ebbe a csoportba tartozom, nehezen tudnak meggyőzni arról, hogy amit csinál, az nem jó.

A Defiance albumhoz írt promóciós szöveg sejtelmesen és többes számban fogalmaz, ráadásul nem árulja el, ki rejtőzik a Brakken név mögött (bár akik ismerik Tech Itch hangzását, rögtön felismerik, hogy róla van szó, kérdéses csak a partnere kiléte lehet – már ha nem egyszemélyes projektről van szó). Azt írja, a mai drum and bass hamis és nárcisztikus, fogalmatlan emberek futtatják, az úgynevezett producerek sokkal inkább az imidzsükkel és a közösségi médiával foglalkoznak, semmint magával a zenével. Tehetségtelen középszerről, bandwagon-huszárokról, magukat gátlástalanul előtérbe helyező booking ügynökökről ír.

Az album ennek a közegnek int be, és lehet, hogy nem ér el tíz- meg százezreket, nem tölt meg stadionokat, nem fognak érte tolongani a tegnap még Skrillexért, ma a drum and bass-ért, holnap meg valami másért rajongó tinihadak, de hiteles marad. A jellegzetes hangzású, drum and bass-jungle hibrid Defiance LP a kiadó Bandcamp-oldalán és a Spotify-on már elérhető, a 300 példányban limitált lemezkontingens – amiből még lehet előrendelni – pedig 2018 elején érkezik majd.

Alex Agore - Collected Works (Guangzhou Underground)

A Föld lakosságának majdnem ötöde Kínában lakik. A keleti ország területe egyedül akkora, mint egész Európáé, mégis, ha azt kérdezné valaki, hogy hány e-zenei előadót vagy kiadót ismerek Kínából, nagy bajban lennék. Hiába, az ottani államberendezkedés szigorú kereteket szab a zenének is… Rés a pajzson a Guangzhou Underground, amely elég széles spektrumon szállítja a fülbevalót: van itt house (abból is kismillió érzettel), future bass, néha egy kis dnb, garage…

A német Alex Agore jó pár megjelenést tudhat magáénak a távol-keleti kiadónál. Szerintem az egyik legizgalmasabb house-producer, szóval ez az album csak jól sülhet el! A Collected Works, amint a címe is mutatja, a zenész Guangzhou Undergroundnál megjelent számait listázza, hogy nekünk már ne kelljen összeszedegetni őket. Az LP nagyszerűsége – ahogy Alexé is – a finomságában, a klasszikus house tiszteletében és megidézésében, zeneiségében rejlik. Kiváló szórakozás a négynegyed rajongóinak és mindenki másnak is, aki egy kicsit szeretne utazgatni ebben a világban.

Rowpieces - Millennium Beats (Soul Bros. Records)

Rowpieces visszarepít minket a dnb hőskorába! A germán producer – akit sokan a V Recordings és a Liquid V, a Fokuz vagy a Celsius címkéiről ismerhetnek – 2000 körül írt, de csak most kiadott zenéivel olyan múltidézést csinál, hogy a dnb-től évtizede elfordult hallgatók is megnyalják utána az ujjukat. Mintha csak LTJ Bukem, Peshay, az Omni Trio vagy a PFM számait hallgatnánk a másfélórás albumon. A múlt nagy neveinek felsorolásával csínján bánok, mert nem akarom elvenni a német zenész érdemeit: nemcsak klasszikus hangzású, de nagyon muzikális is az album; ott van benne a jazz, a funk, és még egy csomó minden, csak győzzük felfedezni.