VA - Samurai Music Decade (Phase 1) (Samurai Music)

A Samurai Music egy igazi nyugalomsziget mindenkinek, aki megcsömörlött a gyakran hangos-zajos modern dnb-től, de azoknak is bátran ajánlható, akik a stílus aranykorában nőttek fel, és most valami értékeset keresnek. A DJ Presha vezette kiadót sosem a szó szerint vett keménység jellemezte, sőt, ahogy a 2007-es alapítástól kezdve halad előre, egyre gyakrabban a drum and bass-től eltávolodva, a különféle elektronikus zenei irányzatok határmezsgyéjén mutatja meg, milyen is az újradimenzionált világ 170 bpm körül. Ebben fontos szerepe van a label két kistestvérének, a Red Seal-nek és a Horónak: a két címkét mások mellett Clarity, Sam KDC, ASC, Ena, Genotype vagy Tokyo Prose neve fémjelzi, és nem áll tőlük távol a kísérletező, néhol ipari, másutt ambientes hangzás. Ebbe az izgalmas világba tekinthetünk be az album segítségével.

Az LP az idén elhunyt legenda, Marcus Intalex zenéjével indul, aztán felülünk a hullámra, és megyünk, amerre sodor minket az ár: a többnyire szürke hangulatú, melankolikus, néhol morcos anyagon van halfstep, indusztriális sound, törzsi doborgia, visszafogott dzsungel, dubos sejtelem... Érett füleknek, másra vágyóknak kötelező darab, a fiatalabbaknak pedig remek tudattágító!

Chee - Eddy Morphine (DIVISION)

Azt szeretem a Noisiában, hogy bármit csinálnak, izgalmas. Nem mondhatom, hogy szeretem minden zenéjüket vagy a kiadóikon megjelenő összes rilízt, de azt el kell ismerni, hogy rendkívüli módon bele tudnak nyúlni a kiváló előadókba és jó ötletekbe. Ez pedig azt jelenti, hogy úgy tudnak népszerűek maradni, hogy nem kurvulnak el. Nem tartoznak azok közé a dnb-producerek közé, akik a megélhetési zenélést egyre kommerszebb, rádióbarátabb számokkal valósítják meg.

Sőt, a Division nevű kiadójuk még csak nem is dnb-t jelentet meg. Jó, be kell látni, hogy az I Am Legion projektjük egyes darabjai vagy a Divisionnél megjelent dolgok egy része igen harsány, mégsem húzható rájuk a mainstream címkéje. Hallgassuk csak meg Chee új albumát! A producert a Noisia egyenesen a dél-afrikai Prodigy-nek nevezi. Hangzására mások mellett Squarepusher hatott, a végeredmény pedig egy technikás, éles, súlyos halftime téma!

T.R.A.C. - Life in Motion (V Recordings)

A szövegelős dnb-t kedvelőket ebben a hónapban T.R.A.C. elégíti ki. A brooklyni MC első albuma (amely dnb-t még nyomokban sem tartalmazott) 2011-ben jelent meg, és nem kisebb név szállította a zenei alapjait, mint a 4hero alapítója, Marc Mac. Ilyen felütés után nem is volt kérdéses emberünk érvényesülése. A V Recordingsnál több producer mellett is megjelent, ezekből a koprodukciókból tavaly már született egy LP-je The V Singles címmel. T.R.A.C. nyugodtan nevezhető a V Recordings MC-jének, hiszen a CIA DeepKut-nál vagy a SGN:LTD-nél megjelent dolgain kívül szinte kizárólag a Bryan G és JJ Frost alapította labelnél hallunk róla.

A Life in Motion albumon közreműködő producerek neve elárulja, milyen élményre számítsunk: Random Movement, Atlantic Connection, Bladerunner, Submorphics, Calibre vagy Command Strange egy könnyen fogyasztható, jól “emszízhető” alapot ad T.R.A.C-nek, aki él is a lehetőséggel, és rendesen megmutatja magát. Őszintén szólva nekem egy kicsit töménynek tűnik, de tény, én nem az a figura vagyok, aki nagyon sokáig tudja hallgatni az összefüggő szövegelést egy dnb-stúdióalbumon (én inkább a mértéktartó “buliemszík” közönsége vagyok). A minőségre mindenesetre semmilyen panaszunk nem lehet, az amerikai mikrofonista bő 70 perc erejéig visszacsempészi a nyarat a nappalikba.

VA - Edition 1 (1985 Music)

Az e havi albumcsokor legfrissebb darabja az Alix Perez vezette 1985 Music válogatása. Amint az LP promószövege írja, az Edition 1 egyfajta szándéknyilatkozatnak és a labelt bemutató pillanatképnek is tekinthető. Akinek tehát nem jön be a tizenkét zenét felsorakoztató anyag, az jó eséllyel nem lesz az 1985 rajongója.

Csakúgy, mint a címke korábbi megjelenésein, most is a 85-170-es tempóskála két végén mozgunk, ráadásul a legdemokratikusabb módon: mind a halftime témák, mind a dnb ütemei hat-hat trekket kaptak. A producerek Compa, Tsuruda és Deft kivételével szerepeltek már az 1985-nél, nagy részüket nem kell bemutatni a hangzás iránt érdeklődőknek.

Izgalmas, fantáziadús válogatás lett az Edition 1, ajánlom mindenkinek, aki szeretné egy kicsit szélesebbre feszíteni a dnb határait.

VA - Full Metal Jacket 1 & 2 /2017 Remaster/ (Metalheadz)

Mi lehetne nagyszerűbb, mint újrahallgatni két legendás, történelmi jelentőségű album 2017-ben újramasterelt verzióját? A drum and bass születésének legfontosabb LP-i között ott van a Metalheadznél megjelent Full Metal Jacket 1 és 2, amelyet most modern fülnek kedvesebb sounddal kapunk vissza. Szinte minden zenéjük szerepel a jungle-történelemkönyvekben: a Drumz ‘95 Nasty Habits-remixe, a Dillinja-féle The Angels Fell, a hiperklasszik Your Sound J Majiktől, Alex Reece Pulp Fiction-je, Ed Rush és a The Raven, nem is beszélve a Metropolisról, amelynek ismertségét egyetlen másik Adam F-zene sem érte el, pedig voltak kiváló szerzeményei a producernek (na jó, a Brand Nu Funk azért eléggé ott van a Metropolis nyomában).

Érdeklődő fiatalok, figyelem! Itt kezdődött minden!

Mystic State - Versus (Addictive Behaviour)

A Mystic State nevét viszonylag kevesen ismerik, de alig több mint egy év alatt jutottak el a Flexout, a Demand vagy épp a Dispatch címkéjére. Ha ez nem lett volna elég, akkor (biztos ami biztos alapon) az év végét még megfejelték egy albummal is. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: hogyan is lesz valakinek ilyen hamar saját albuma? Nos, mint kiderült, az Addictive Behaviour egyik alapítójának a keze van a dologban, aki előszeretettel biztatja az embereket a közös zenélésre. Így jött képbe a Mystic State is, akik a labelen ismert előadókkal együtt alkották meg az albumot.

Az LP-n ugyan minden trekkben benne van a bristoli duó keze, igazság szerint mégsem szerzői albumról van szó, erről a Versus cím is árulkodik. A 8 trekkes összeállításon a Mystic State mélyebb, hidegebb hangzását egészíti ki a Data 3-vel készült dallamosabb, egyenesebb téma, Wingz kimért rollere vagy épp a Xanadura vagy Detail-re jellemző dzsungelbetétek sora. A zenei piacot biztos nem fogja fenekestül felforgatni, de a mélyebb, visszafogottabb zenék kedvelői valószínűleg szívesen hallgatják majd az Additive Behaviour-ön megjelent albumot.